Istoria locului

Primele plantatii de vita de vie la Averesti au luat fiinta in anul 1874, cand s-a construit si crama, pe domeniile boierului Ștefan Negrutzi. Pivnita are un culoar principal de aproape 150 de metri, prevazut cu 5 arcade din piatra si 10 hrube secundare. La construirea acesteia s-a folosit caramida și un amestec de ingrasamant, nisip si lut, cu proprietati speciale de absorbtie a umezelei.

Pentru administrarea domeniilor a fost adus din Franta un specialist horticultor, inginerul Réné Faure, care a introdus in cultura, alaturi de soiurile de vita de vie autohtone, cum sunt Zghihara de Huși, Feteasca Regala și Feteasca Alba – și soiurile frantuzesti Cabernet Sauvignon si Aligoté.

Tot in acea perioada a fost ridicat și conacul boieresc devenit emblematic pentru crama. In curtea conacului, boierul a infiintat un parc dendrologic cu specii de castan, tei și salcam, care rezista vremurilor, alaturi de cateva specii rare, aduse din strainatate. Pe atunci, vinurile de Averești erau cunoscute si apreciate pana la Viena, unde boierul Ștefan Negruti le prezenta cu mandrie la baluri, iesiri la vanatoare sau serate.

Pentru a asigura o productie ridicata an de an, inginerul Faure a introdus primul sistem de irigatie a vitei de vie din tara. Apa era impinsa in sistem de o instalatie care functiona pe baza presiunii – diferenta de nivel era de 100m si nu exista curent electric.

In fiecare an, o sticla din primul vin obtinut este ingropata in locul cel mai racoros al pivnitei, ca ofranda adusa ctitorului cramei și plantatiei.

img01